miercuri, 30 septembrie 2015

Zi de toamna

Ieri in parc, venise toamna. Era intunecat si rece. Dar, timid, frunzele incep sa-si schimbe coloritul. Astept cu nerabdare zilele insorite, sa ne bucuram de culorile toamnei.


duminică, 27 septembrie 2015

Povestea cetatii Halmyris

Intre Murighiol si Dunavatul de Jos se afla Cetatea Halmyris.
Inca din 1981 au inceput sapaturile arheologice la acest sit si au pus in evidenta continuitatea vietii in aceste locuri incepand cu secolul VI i.e.n si pana in secolul VI e.n.

vineri, 25 septembrie 2015

Apus de soare in delta

In mirifica viata a deltei apusul de soare ocupa un loc important. E momentul in care linistea coboara peste tot. Cerul si tot ce ne incojoara capata alta culoare si se transforma intr-un peisaj de basm.


joi, 24 septembrie 2015

Meduza albastruie

In plimbarea noastra pe malul marii, la Sfantul Gheorghe, am descoperit intr-o zi cu mare agitata, mai multe meduze.
Una dintre ele ne-a impresionat cu frumusetea ei, dar ne-a dat si fiori, nu mi-as fi dorit sa ma intalnesc cu ea in apa. 

vineri, 18 septembrie 2015

Drumul nuferilor

Am vrut sa vedem si Sulina, daca tot am ajuns la Sfantul Gheorghe. Exista un drum de pamant, mai bine zis de nisip, pe malul marii, pana la Sulina, vreo 30 de km, dar masini... nu prea. Asa ca am ales drumul pe apa, cu barca. 
Dupa mai multe negocieri am gasit un satean, nea Pricop, dispus sa ne duca cu barca cu motor pana la Sulina, contra unei sume rezonabile.
Drumul a fost cam lung, vreo trei ore, dar peisajul a meritat din plin. Natura este minunata si plina de surprize. 
Daca in plimbarea precedenta ne-am bucurat de nuferii galbeni, acum am descoperit imparatia nuferilor albi.

marți, 15 septembrie 2015

Locul unde incepe si se sfarseste lumea - Sfantul Gheorghe

A fost o hotarare de moment, plecam in delta, la Sfantul Gheorghe. Cu asa o hotarare luata in ultima clipa si plecarea a fost in ultima clipa. Am alergat pe drum cu viteza, maxim admisa, sa prindem vaporul la Mahmudia.
Alergam inca pe sosea cand vaporul si-a facut aparitia. Care pe care, il prindem?!
Am descarcat in fuga bagajele, am parcat masina la nea Nicu si fugi la imbarcare. 
Lume puzderie, de nu aveai pe unde sa te misti! Credeam ca e sfarsit de sezon si mai liber, dar m-am inselat. Lumea se inghesuie cu bagaje, copii si catei sa urce pe vas. Nu dureaza mult si imbarcarea se opreste. 
Nu mai sunt locuri!
Vine alt vapor de la Tulcea, suntem anuntati. Si uite asa ramanem pe mal, inca gafaind, privind cum vasul Mircesti paraseste portul.

duminică, 13 septembrie 2015

Pe inserat

S-a inserat, partida de pescuit s-a terminat. Incet pe canal aluneca o barca, cu un pescar multumit sau nu, de rodul muncii de peste zi.


joi, 10 septembrie 2015

Ratacind pe bratul Sfantul Gheorghe

Dupa 2860 de km parcursi prin Europa, Dunarea se varsa in Marea Neagra. Este al doilea fluviu ca marime dupa Volga din Europa.
La varsarea fluviului in mare se formeaza Delta Dunarii.  Este clasificata, ca marime, a doua din Europa. 
Din 1992 este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, fiind clasificata ca rezervatie a biosferei in Romania si ca parc national in taxonomia IUCN (Uniunea Internationala pentru conservarea naturii).
Aici mi-am petrecut concediul din aceasta vara.