luni, 1 februarie 2016

Strada Xenofon

Din mai multe puncte de vedere, strada Xenofon este unica in Bucuresti.
Este singura strada din Bucuresti pictata. Pictura infatiseaza o cascada montana.




Este singura strada in trepte din oras. Treptele au o vechime de peste 200 de ani.





Cele 70 de trepte te duc pe cel mai inalt punct natural din Bucuresti.

La capatul scarilor se afla rotonda Suter. Aici se afla cladirea fostului Palat Suter, veche de mai bine de un secol si cu o poveste interesanta.
In anul 1895, regele Carol I a transformat mlastinile din jurul Dealului Filaret într-un parc, cu ocazia organizarii Expozitiei Generale de la 1906.
La proiectarea si construirea parcului a lucrat si arhitectul elvetian Adolf Suter, amic al regelui. Acesta a cumparat terenul de pe culmea dealului, cu o panorama uimitoare asupra Bucurestiului, pentru a construi aici un mic palat ce a ajuns, pentru cativa ani, locul de intalnire al elitei orasului.
Suter s-a intors in Elvetia dupa moartea lui Carol, palatul fiind vandut catre un bancher grec. Iar acesta l-a daruit ulterior amantei sale, o frantuzoaica care era considerata in epoca cea mai frumoasa femeie din Bucuresti, sotie a unui renumit politician din acele vremuri.


Palatul poarta azi numele de "Carol Parc Hotel" si este considerat, alături de Ritz din Moscova, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Europa de Est.
In anul 2008, hotelul a primit titlul de "cel mai bun proiect de restaurare si design din Romania" din partea Uniunii Arhitectilor. 




Strada a fost refacuta de catre primaria sectorului 4 si pictata de artistul plastic Eva Radu, in vara anului 2015.
"Cascada inseamna libertate, prospetime, inseamna a fi deschis catre nou. Un domn mi-a marturisit ca de cand am pictat aceasta strada-cascada pare mai racoritor locul", marturiseste Eva.



Linking with Monday Mural.

4 comentarii:

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!