joi, 17 decembrie 2015

Masti traditionale romanesti

Printre cele mai frumoase obiecte tradiționale din România se numără și măștile de Anul Nou. Tradiția confecționării acestor măști este veche de sute de ani și s-a transmis din generație în generație până în zilele noastre.

Măștile, în funcție de zonă erau confecționate din blană de animale, pâslă, pânză de sac, paie, lemn sau alte materiale care se găseau prin gospodării. Nu exista o regulă sau un standard pentru confecționarea acestora, tot ce conta era ca acestea să fie cât mai urâte dar în același timp frumoase.



Masca trebuie privită în contextul sărbătorilor de iarnă, ele debutează de Crăciun şi continuă până la Anul Nou. Nimic nu este întâmplător în jocurile cu măşti, toate gesturile, în special în Moldova, sunt simbolice. Nimic nu este întâmplător într-un personaj, iar aici sunt atâtea personaje care demonstrează că suntem într-adevăr un popor cu imaginaţie foarte mare şi un popor cu foarte mult umor.


Imbinand zgomotul si culoarea, mastile sunt menite sa alunge spiritele intunericului, asociate cu iarna, deschizand calea pentru spiritele de lumina si venirea primaverii. Sunt asa de urate pentru ca erau confectionate cu scopul de a alunga spiritele rele din curtea si casa unde mergea trupa de dans sa colinde.




Daca in vechime mastile aveau o simbolistica aparte, clar definita, in prezent, aceste jocuri cu mascaţi constituie doar prilej de petrecere populară, de bucurie în zile de sărbătoare specială, fără a se mai cunoaşte simbolistica acestor manifestări şi a măştilor.
Deci, sa ne bucuram de sarbatori!


6 comentarii:

  1. what a lot of work to finish such an artwork! P.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Exista la Muzeul Satului - Dimitrie Gusti, un magazin de unde se pot achizitiona diferite produse traditionale romanesti, printre care si mastile. Se pot gasi si la diversele targuri de produse traditionale romanesti, ce au loc pe parcursul anului, in Bucuresti.

      Ștergere
  3. Buna,online se pot cumpara? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Una dintre cele mai talentate creatoare populare contemporane este Ana Cazac din Gura Humorului. Eu am gasit-o prin pagina sa de Facebook: Ana Cazac măști tradiționale bucovinene.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!