Am fost in weekend la "Manastirea Sfantul Ioan Rusul" o manastire mica, de calugari, la cca 1 km de satul Slobozia din judetul Giurgiu.
Biserica abia se zareste printre copaci |
Nu este o manastire veche (a luat fiinta in 2008), dar m-a impresionat prin asezare si randuiala.
peste tot sunt flori in aranjamente deosebite |
Manastirea este ridicata pe ruinele unei vechi unitati militare, intr-o padure de stejari.
Biserica micuta, abia se zareste printre dunele de pamant si slujba se tine la subsol. De jur imprejur e plin de flori si glasul preotului si a cantaretilor se aud peste tot (datorita statiei de amplificare), insotit de ciripit de pasarele si fosnet de frunze.
intrarea in biserica |
La inaugurarea manastirii, Episcopul Giurgiului P.S.Dr. Ambrozie a daruit acesteia o icoana de argint a Sfantului Ioan Rusul precum si o particica din moastele sfantului.
Icoana Sf Ioan Rusul si racla cu particele |
Cand am fost acolo nu a avut cine sa ne povesteasca despre Sfant. Am cautat pe internet si iata, mai pe scurt, povestea Sfantului Ioan Rusul.
Sf Ioan Rusul a fost soldat in armata tarului Petru cel Mare.
In luptele pentru dezrobirea Azofului este facut prizonier impreuna cu mii de alti compatrioti si dusi la Constantinopol, iar de aici in tinutul Procopie, aproape de Cezareea Palestinei, in Asia Mica, si este dat in stapanirea unui Aga turc, care conducea o tabara militara de ieniceri.
Este persecutat din cauza credintei sale, numit ghiaur si necredincios, il bat cu bete groase de lemn, il lovesc cu picioarele, il scuipa, ii ard parul si pielea capului, il arunca in gunoiul grajdului si il obliga sa traiasca cu animalele.
Sfantul le indura pe toate cu ajutorul credintei sale, iar turcii impresionati de credinta sa il numesc "Sfant"
pe peretele exterior al bisericii se afla aceasta icoana a Sf Ioan Rusu, sub forma de mozaic |
Se spune ca prin ingerul Domnului a trimis mancare intr-o farfurie de arama din Procopie, din Asia Mica, la stapanul taberei, Aga, care in acea vreme se afla la Mecca, in Arabia, iar acesta a mancat-o acolo calda.
Intorcandu-se dupa 3 luni, acesta a aratat celorlalti ofiteri farfuria cu insemnele taberei pe ea.
Aceasta minune i-a facut pe turci sa opreasca cruzimile la care era supus "Sfantul"
un buchetel de frumuseti |
Sfarsitul Sfantului a venit in ziua de 27 mai 1730. Preotul i-a adus pe furis, ascuns intr-un mar scobit, sfanta impartasanie si Sfantul Ioan Rusul s-a ridicat la ceruri.
Cu acordul turcilor acesta a fost ingropat in cimitirul crestin, condus pe ultimul drum atat de fratii sai crestini, dar si de catre turci, impresionati de credinta sa.
La 3 ani de la moarte, Sfantul Ioan Rusul ii apare in vis preotului ce i-a mangaiat ultimele zile si-i spune ca trupul sau a ramas cu harul lui Dumnezeu, sa-l scoata si sa il aiba ca binecuvantare vesnica a lui Dumnezeu. L-au scos si l-au asezat la loc de cinste in biserica in care preotul slujea.
pe aleea principala se afla o troita inconjurata de flori |
Turcii au incercat din nou sa le zdrobeasca credinta si au pus trupul Sfantului pe rug, dar acesta nu a ars. A ramas intact si frumos mirositor, doar un pic innegrit de la fum, asa cum este si astazi.
Dupa mai multe peregrinari Sfantul isi gaseste odihna in in insula Evia din Grecia.
La moastele sale multa lume vine si isi gaseste alinarea, iar pentru cei ce cu credinta se roaga, Sfantul savarseste minuni.
Pomenirea Sfantului Ioan Rusul, are loc pe data de 27 mai.
de jur imprejur sunt bancute, unde poti sa te odihnesti si sa te relaxezi |
La sfarsitul slujbei, toti cei prezenti, am fost invitati sa servim cate o gogoasa calda si un pahar cu apa rece, in curtea manastirii.
o masa campeneasca cu gogosi calde si pufoase |
Ca o concluzie:
Locul e tare frumos si plin de liniste. Daca doriti un moment de reculegere sau chiar sarbatorirea unui eveniment fericit din viata voastra, botez, nunta, mi se pare un loc tare nimerit si destul de apropiat de Bucuresti.
A lovely peaceful looking place. I like the carved woodwork inside the church. The hollowed out tree stump for a planter is a good idea.
RăspundețiȘtergere