marți, 15 ianuarie 2013

Sarbatori fericite!

Nu e doar urare (desi ar fi putut fi, daca as fi scris mai de mult) este o destainuire.
A fost odata ca niciodata....asa incep povestile copilariei, asa voi incepe si eu povestioara mea, caci din copilarie mi se trage.
Am avut parte de o copilarie frumoasa, cu vacante minunate, petrecute la bunicii materni, la Asau jud Bacau.
Vacantele de iarna mi-au marcat si inca imi marcheaza sarbatorile de iarna.
In zona au loc mai multe traditii in ultima parte a anului. Incep din preajma Craciunului si se sfarsesc aproape la mijlocul lunii ianuarie, cat tin si sarbatorile "pe vechi".
Este al treilea an, a devenit o traditie, cand merg acolo de sarbatori.
In fiecare an, pe data de 30 decembrie are loc "Festivalul de datini si obiceiuri stramosesti" la Comanesti, orasul din apropiere. A fost editia a XVII a, in decembrie 2012.
Sunt fascinata de aceste traditii care reusesc an de an sa ma surprinda si sa-mi readuca veselia de copil inocent si fara griji.
Si cum sa nu fie asa?!
La festival iau parte cete de uratori de pe intreaga vale a Trotusului si din zonele apropiate, mai mult sau mai putin.
Cetele se aduna la Primaria orasului Comanesti si apoi pornesc "Parada cetelor" prin centrul orasului.


De fiecare data cand ii vad, ochi mi se umplu de lacrimi, dar si inima de bucurie. Bucuroasa ca sunt acolo, bucuroasa ca se pastreaza traditia, bucuroasa ca sunt de pe meleagurile acestea frumoase.
Intai vin calaretii pe cai neastamparati, dornici parca sa vesteasca apropiere cetelor. Primarul si cu invitatii sai, sosesc apoi.
Deschid parada preferatii mei de mic copil "Banda haiducului Bujor". Haiducii sunt imbracati in frumoase costume populare, cu opinci si cu obiele, cu flinta si caciuli brumarii peste pletele lor lungi. Ai impresia ca te-ai intors in vremurile de odinioara, cand haiducii se ascundeau in muntii din jur. Povestea are la baza fapte reale, asa se zice. Trupa de muzicanti ii insoteste si-ti vine a sari la joc in ritmul lor.


Urmeaza plugusorul de la Lapos, cu plugul tras de magarus, Ceata Frumosilor de la Balcani, Capra de la Palanca, Ceata de la Scorteni, Caiutii de la Bratila, Ceata de uratori de la Pirjol, Tarata..si multi altii.


Frumosii de la Balcani

Caiutii de la Bratila - baiatul din prim plan conduce dansul. Cand l-am vazut prima oara, era un baietel inimos, acum e un adolescent plin de viata


O parte din Ceata de la Tarata


Doua frumoase de la Tarata, in costume populare, frumos impodobite


Calutii de la Tarata



Frumosii de la Balcani, mari dansatori
Caprele de la Scorteni
Jianul de la Agas
Am lasat la urma cetele de ursi, obicei specific zonei, ce numai aici pe valea Trotusului il poti vedea in toata splendoarea lui. Au fost Ursii de la Asau cu ale lor "maruntele" (batai ale tobei, specifice doar asauanilor), Ursii din Laloaia "Forta Laloaia" cu un ursar frumos si tare priceput, Ursii din Darmanesti cu alaiul de irozi, Ursii din Zavoi, Leorda si Lunca de Jos. Toti sunt frumosi cu blanuri impodobite cu ciucuri mari colorati.
De fapt toata parada este plina de culoare, muzica si mai ales veselie.


Vuietul tobelor inunda orasul
Ursul urcat pe cearlau
Dansul ursilor la parada
Primarii...de la Jocul Ursului


Sunt si "ursoaice"



Dupa defilarea cetelor, prin oras, urmeaza ca fiecare sa urce pe scena si sa isi prezinte obiceiul din zona pe care o reprezinta. In fata scenei este masa juriului. Juriul este format din personalitatile zonei si condus de preotul bisericii Sfantul Spiridon din Comanesti.




Anul acesta am preferat sa stau mai mult in spatele scenei, in culise cum s-ar spune.
Asteptand sa le vina randul, pe scena, toti joaca spre bucuria spectatorilor.
Cel mai mult mi-au placut cei de la Scorteni. I-am vazut si in anii trecuti, dar anul acesta au venit cu ceva nou, Dansul batranilor. Batranii, de fapt toti tineri, erau imbracati in costume populare si cu niste masti foarte frumos executate.



M-am invartit o multime in jurul lor si am tot pozat....




















Unii m-au impresionat cu mastile, altii cu costumele foarte impodobite si stralucitoare ca a celor din localitatea Balcani










Tot cei de la Balcani m-au incantat cu ghetele lor cu zurgalai.


Si iar am sa ma opresc la ursi, joaca incontinuu si nu sunt chiar asa de fiorosi cum ai crede. Iata doi ursisori ce mi-au zambit

Dar parca unii sunt mai fiorosi....











Ar mai fi multe de spus, de aratat, dar....mai bine ma opresc.
Trebuie sa mergeti si sa vedeti cu ochii vostri. E o zi magica, cand lumea se transforma, traditiile revin la viata si daca stii sa privesti...devii  fericit si senin precum un copil.


Sa aveti un an bun, senin si plin de bucurii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!