sâmbătă, 4 aprilie 2015

Catedrala Sfantul Spiridon Nou

Aproape de piata Unirii, pe calea Serban Voda, am descoperit Catedrala Sfantul Spiridon Nou.
Catedrala te surprinde prin frumusetea arhitectonica si nu in ultimul rand prin dimensiune. De fapt este cea mai mare biserica ortodoxa din Bucuresti.


      Biserica a fost construita in anii 1766 - 1768, ctitori fiind domnitorii Scarlat Ghica si fiul sau Alexandru Ghica.
    Din cauza deteriorarilor survenite in urma cutremurelor din 1802 si 1838, dar si a incendiului din 1822, aceasta a fost reconstruita in anul 1852, sub domnia lui Barbu Stirbei. Pictura interioara, in stil renanscentist, a fost realizata de catre Gheorghe Tatarescu.
    Biserica a mai fost reparata de cateva ori de-a lungul timpului, astfel incat sa ne putem bucura si azi de maretia sa. Ultimele restaurarii s-au facut prin grija IPS Teoctist, tot el fiind cel ce a salvat biserica de la demolare, aceasta fiind pusa pe lista bisericilor ce urmau sa dispara, pentru a face loc planurilor comuniste de urbanizare a orasului.
     In interiorul bisericii s-au pastrat mormintele ctitorilor sai, Scarlat Ghica si Alexandru Ghica si a familiei acestora. Tot aici se afla, intr-o racla frumos impodobita, moastele Sfantului Spiridon.
Deasupra intrarii se afla piatra pisaniei 'certificatul' de nastere al bisericii:
"Dar fiindcă Dumnezeu a trimis pe Fiul Său și a locuit cu oamenii, tot creștinul este dator a zidi casa lui Dumnezeu, pe pământ. Pentru aceasta și robul lui Dumnezeu, domnitorul Țării Românești, Scarlat Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, vrând a mări numele lui Dumnezeu, cel în Treime închinat si slăvit, a zidit din temelie acest templu, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, Arhiepiscopul Trimitundei, făcătorul de minuni. 
Această întreprindere s-a început în al doilea an al domniei sale, la anul 1767 și s-a sfârșit în a doua sa domnie, la anul 1768, 30 septembrie. Iar ca să poată fi suficientă in toata frumusețea și buna credintă, s-a înzestrat cu fonduri si legate statornicești de către Domnul Alexandru Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, întâiul ctitor."





Daca aveti timp, daca va iese in cale, opriti-va din drum sa admirati si sa va bucurati de un strop de frumusete si spiritualitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!