joi, 9 iulie 2015

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Ascunsa dupa blocuri, pe strada Sfintii Apostoli, se afla Biserica Sf apostoli Petru si Pavel. De-a lungul timpurilor a fost cunoscuta sub mai multe denumiri: Manastirea Tarnovului, Biserica Sfintii Apostoli, Manastirea Arhimandritului.


Biserica a fost construita in anul 1636 de catre Matei Basarab, pe locul unei alte bisericute din lemn.
Acesta a cumparat pentru biserica o livada de 400 de aspri de la un orasan din Bucuresti. Acest fapt reiese din actul inedt cu data de 30 noiembrie 1626, act care adauga si lamurirea "ca toate cartile de proprietate ale manastirii se afla peste Dunare la Tarnovo, din cauza rautatilor" fapt ce explica si denumirea initiala de Manastiraea Tarnovului.


In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, biserica este reparata de catre Axentie, Mitropolitul Sofiei, originar din Tarnovo.
Membri ai familiei Cantacuzino, in frunte cu Stefan Voda Cantacuzino, repara si imbunatatesc biserica in mai multe randuri, lucru mentionat in Pisania din 1715.
Pictura din interiorul bisericii este foarte bine conservata. Nu am avut ocazia sa o vad, deoarece atunci cand am fost sa vizitez biserica, intr-o sambata, aceasta, surprinzator, era inchisa.


Langa biserica se afla Casa parohiala, construita in anul 1927, dupa proiectul arhitectului Cristofi Cerchez. Aceasta a fost construita peste pivnitele boltite ale fostelor case egumenesti ale Manastirii Tarnovului. 
Casa este construita in stil neoromanesc cu influente din arhitectura brancoveneasca.
Casa este intr-o avansata stare de degradare si este pacat ca nu e nimeni interesat sa o salveze.





Un comentariu:

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!