marți, 10 noiembrie 2015

Primaria sector I - monument istoric

Cladirea Primarei sector I, monument istoric, a fost construita in perioada 1927 -1929. Arhitectii N. Georgescu si G. Cristinel au proiectat aceasta cladire in stilul arhitecturii neoromanesti interbelice.


Cu ocazia restaurarii, cladirea si-a pastrata arhitectura initiala, astfel incat putem si azi sa ne bucuram de frumusetea sa.
La exterior, un punct important il reprezinta turnul cu ceas. Acesta are o inaltime de 56 metri, echivalentul unui bloc cu 15 etaje. Este evident ca la vremea inaugurarii sale era cel mai inalt punct din Bucuresti.


Datorita inaltimii sale turnul era folosit de catre pompieri pentru a supravehea de la inaltime orasul. Statuia din bronz a Strajerului a fost montata in varful turnului in anul 1936. Se spune ca functionarii de atunci ai primariei au botezat Strajerul cu numele de Pandelica, dupa cel mai cunoscut pompier ce deservea orasul.




In fata primariei mai exista un Strajer ce pare a fi o copie a celui ce strajuieste din varful turnului.





In luna iunie 2015 a avut loc evenimentul "Ziua portilor deschise" ocazie cu care s-a putut vizita intregul interior al Primariei. Din pacate am aflat mult prea tarziu si nu am mers. Sper sa se repete acest eveniment avand in vedere ca si interiorul si-a recapatat stralucirea vremurilor trecute.


Un comentariu:

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!