luni, 30 noiembrie 2015

Pestera Sfantului Apostol Andrei

Pentru ca azi il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, m-am gandit sa va povestesc despre Pestera Sfantului Andrei si manastirea cu acelasi nume, din Dobrogea.

Am vizitat mai demult pestera si manastirea, dar amintirile mi-au ramas intacte.



Asezata intr-o poienita linistita, la marginea unei paduri dese, locul te cucereste prin pace si liniste.
Veneam de la mare si am hotarat sa ne intoarcem acasa, luand bacul de la Calarasi. Asa puteam vizita si manastirea si ne puteam bucura de un drum extraordinar de frumos si de liber.
In apropierea localitatii Ioan Corvinul, crucea Sfantului Andrei ne indreapta pasii spre manastire.


Sfantul Andrei s-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, la fel ca si tatal lor. 
Potrivit traditiilor, teologilor si istoricilor Sfantul Apostol Andrei a fost cel care a crestinat poporul roman.
Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos in tara noastra.
Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Desi noua ne este cunoscuta traditia care afirma ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaste data martirizarii. Unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii  64-67, altii in vremea persecutiilor initiate de Domitian (81-96). Moastele sale se afla in Patras, Grecia, in manstirea ce-i poarta numele.
Pestera in care s-a adapostit Sfantul a fost si locul pe care la folosit ca si lacas de cult. Din acest motiv aceasta pestera este considerata ca fiind prima biserica crestina din tara noastra.


Nu se stie cu certitudine cand a fost descoperita pestera. O lunga perioada de timp Dobrogea s-a aflat sub ocupatie otomana. Ceea ce se stie sigur insa, este urmatoarea intamplare petrecuta in anul 1918, an in care un mare avocat din Constanta, pe nume Jean Dinu, in timp ce era in calatorie prin aceasta zona, in urma unui vis care s-a repetat, a descoperit Pestera Sfantului Apostol Andrei intr-o stare deteriorata. Pestera era inconjurata de padure, copacii ajungeau pana aproape de intrarea in pestera, intrarea era mult mai mica iar inauntru crescusera buruieni, nu locuia nimeni aici in pestera. Dupa ce a curatat pestera a construit un mic corp de chilii. 
Odata cu primele chilii ridicate s-au adunat si primii calugari. Acestia slujeau sfintele slujbe in pestera. Au construit mai apoi turla de deasupra pesterii care la anul 1936, dupa cum spun unele persoane avea 40 de metri si se vedea de la drumul mare. Altii spun ca avea doar 18 metri.



In anul 1943 Episcopul Chesarie Paunescu a sfintit pentru prima data pestera. Apoi a venit cel de al 2 lea razboi mondial, perioada comunista si pestera a fost din nou parasita. Din anii '90 pestera Sfantului Andrei este redeschisa si in jurul ei apar se dezvolta manastirea pe care o vedem azi.
Interiorul bisericii este amenajat ca o mica biserica, cu altar.


In stanga imaginii, se vede acea bancuta de piatra ce se spune ca i-ar fi fost loc de odihna Sfantului.




Se spuna ca de-a lungul timpului aici s-au savarsit mai multe minuni.
Sute de acatiste, iconite, cruciulite si alte obiecte religioase sunt depuse de credinciosi in scobiturile din peretii pesterii, semne ale profundei credinte si ale legaturii dintre oameni si Dumnezeu.


In apropierea manastirii se afla Izvorul lui Eminescu. Legenda spune ca Sfantul Apostol ii boteza pe oamenii veniti sa se crestineze, in unul dintre cele noua izvoare ce se aflau in zona. Printre acestea este si Izvorul lui Eminescu. Acesta a fost captat si are o constructie simbolica in amintirea marelui poet, ridicata in 1922. Tot de aici este alimentata si manastirea cu apa.




Merita cu prisosinta o vizita acest loc minunat, leaganul crestinizarii noastre.








Un comentariu:

  1. The church is very fancy for a rural area but after reading your post I understand why it's there. :)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!