marți, 15 decembrie 2015

Datini de Sarbatori la Muzeul Satului

Colindatorii, mascatii și mesterii populari s-au adunat în weekend, la cel mai important eveniment cultural al sfarsitului de an "Festivalul de datini si obiceiuri de Sarbatori" la Muzeul Satului.
Sambata nu am putut merge, dar duminica am fost punctuala, la intalnirea cu datinile stramosesti de Craciun si Anul Nou.




Au fost cinci trupe, din cinci zone diferite ale tarii, fiecare cu specificul sau.
Spectacolul a inceput cu parada trupelor, ce au cantat si jucat pe alei. Muzeul satului a prins viata. Pe ulitele satului auzeam din nou, ca in copilarie, uratorii.
Datini de pe valea Crisului Repede - Grupul de datini si obiceiuri al satenilor din Negreni, Cluj.


Am plecat să colindam! - Grupul folcloric Ciobanasul – Gura Teghii, jud. Buzau


Maine anul se innoieste, Plugusorul se porneste! - Grupul folcloric Marin Cotoanta – Maldaeni, jud. Teleorman




Mosoaiele de Craciun - Ansamblul Traditii luncavitene – Luncavita, jud. Tulcea



Jocuri cu masti - Ansamblul Drumul baltagului – Borca, jud. Neamt



Dupa parada, ne-am adunat cu toti si ne-am dus la scena. Rand pe rand trupele au urcat pe scena si ne-au prezentat datinile din zona lor. Fiecare a beneficiat de o frumoasa prezentare, cu date privind componenta ansamblului, explicarea, pe scurt, a simbolisticei ce o poarta traditia respectiva in zona reprezentata.
Din judetul Buzau am ascultat colinde, cantate cu patos de copii.


Costume frumoase si multa daruire.


Ansamblul Drumul Baltagului, din jud. Neamt, ne-au incantat cu mastile lor si dansul specific, insotiti de tobe, acordeon, muzicuta. Jocul mastilor are rolul de a alunga spiritele rele, astfel incat sa pasim in Anul Nou purificati, plini de viata si voiosie.



A venit si randul Gospodarilor din Negreni Cluj, care ne-au oferit un adevarat spectacol de colinde, muzica si dans, traditionale in zona lor.
Colindatul feciorilor este bine pregatit dinainte. De pe la Sfantul Nicolae doi dintre tineri, gazdele de corinzi, isi aduna colegii de ceata si incep sa invete colindele si rolurile pe care le au fiecare. Imbracati in costum popular, pe cap cu cujme negre de astrahan, pornesc spre casele satenilor. La poarta, un fecior din ceata intreaba capul familiei daca ii primeste cu colindatul. Daca sunt primiti, intra in curtea gospodarului pe ritmurile muzicii, apoi muzica se opreste si incep sa cante la fereastra colinda: "Si ne lasa gazda-n casa ". Gazda deschide usile si sunt poftiti in casa. Se aseaza in doua semicercuri si continua sa colinde ; daca in casa este fata de maritat se canta colinda "Fata dalba", iar daca nu, se canta colinda "Buna veste", fiind urmate de cateva strigaturi. 
Dupa ce ceata de feciori termina de colindat, seful de corinzi multumeste gazdei pentru banii oferiti, incepand sa alduiasca (binecuvinteze) colacul si palinca, apoi invita pe membrii familiei la joc. 




Mosoaiele de la Luncavita Tulcea, au fost o noutate pentru mine. Nu cunosteam acest obicei. Se evidentiaza prin mastile ciudate pe care le poarta. Surprinzator, am aflat ca aceste masti sunt confectionate din tartacute mai mari. Costumele frumos impodobite sunt imbogatite cu o multime de zurgalai, de dimensiuni impresionante.
"Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze noul an, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a ”curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales de a vesti și slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este „moșul” casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nici o gospodărie! Zgomotul produs de talanga moșoaielor e semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și ne face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului" astfel este prezentat acest obicei de catre luncaviteni. 





Spectacolul s-a terminat cu Grupul folcloric Marin Cotoanta – Maldaeni, jud. Teleorman. Acestia ne-au purtat prin toate perioadele sarbatorilor de iarna, incepand cu Ajunul Craciunului, continuand cu Steaua, Plugusorul si sfarsind cu Sorcova. Au fost multi copii frumosi, dornici sa pastreze si sa transmita traditiile zonei. Au avut alaturi de ei si un plug frumos impodobit, buhai, zurgalai si bice, asfel incat toata lumea a fost incantata de spectacolul lor.




A fost o zi foarte frumoasa. Mi-am amintit de copilarie si de minunatele vacante petrecute la tara, la bunici.
Un spectacol ce ar trebui urmarit in fiecare an, de cat mai multi locuitori ai orasului, sa ne reamintim de copilarie, sa aratam copiilor care sunt traditiile stramosesti.











2 comentarii:

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!