joi, 28 mai 2015

Biserica Mavrogheni

Ascunsa privirii, intr-o zona linistita, marginita de doua artere tumultoase, bdul Mihalache si Kiseleff, se afla Biserica Mavrogheni, cu hramul Izvorul Tamaduirii.



Nu este doar un lacas de cult. Este un loc plin de istorie si de aduceri aminte.



       Biserica a fost construita de catre domnitorul Nicolae Petru Mavrogheni in 1787.               In jurul ei fiind construit un intreg complex de asezaminte: biserica, casa domneasca si inca trei cladiri. A construit deasemeni 'visteria apelor' rezervorul de apa ce colecta apa de izvor pentru alimentarea cismelelor domnnesti dar si cele ale orasului.
       Pe langa biserica a fost construit si un spital pentru nevoiasi, azi spitalul Filantropia.
       Domnitorul Nicolae Mavrogheni, desi a avut o domnie scurt 1786-1790, a avut cateva realizari notabile. 
       Grec, din Paros, nu facea parte din clasa fanariotilor si nici din nobilimea romana, astfel ca numirea lui pe scaunul domnesc, de catre turci, nu a fost bine primita. A avut o viata aventuroasa inaintea domniei, a fost pirat pe marea Mediterana, apoi dragoman in imperiul otoman, obtinandu-si astfel numirea in fruntea tarii. 
       Printre realizarile sale: primul sistem de alimentare a orasului cu apa, prin conducte, s-a straduit sa realizeze ordinea in tara si sa starpeasca hotii, a organizat o armata de 10.000 de oameni, care ulterior a crescut, spun unele surse la peste 100.000 de soldati.            Se implica in arhitectura orasului, cerand ca toate constructiile noi sa fie in acord cu cele existente.
    A purtat de grija oamenilor, in special celor saraci si s-a preocupat de viata bisericesca. A dispus ca bisericile sa fie deschise in fiecare zi, a dat ordin ca toata lumea sa mearga la biserica in zilele de sarbatoare, a poruncit construirea de sobe in biserici, astfel ca frigul sa nu fie un impediment pentru desfasurarea vietii spirituale a obstii.
        Pe de alta parte era un grandoman, se zice ca se plimba prin oras cu o caleasca trasa de doi cerbi cu coarne aurite. A confiscat, in interes personal averile celor bogati, pe diverse motive reale sau nu.
       Dar sa revenim la biserica.
       Constructia initiala nu a rezistat vremurilor. Din cauza cutremurului din 1839, biserica a fost reconstruita, pe aceleasi temelii, cu unele modificari, in 1847. Ultimele reparatii si consolidari avand loc in 2007.


          Din vechea biserica, in interiorul bisericii s-a pastrat catapeteasma, din zid gros de 80 de cm. Aceasta este realizata in stil baroc cu influente orientale.



         In partea stanga, cum intri in biserica, este o pictura ce il infatiseaza pe domnitorul Nicolae Mavrogheni impreuna cu familia sa.



         In curtea bisericii se afla mai multe morminte ale unor personalitati ce au avut mai mult sau mai putin legatura cu biserica.
         Aici este inmormantat Ion Eliade Radulescu, important ctitor al culturii romanesti.
In tipografia infiintata de Nicolae Mavrogheni, Ion Eliade Radulescu tipareste "Curierul romanesc" primul ziar in limba romana. Tot aici a fost tiparit si Regulamentul Organic, prima constitutie a Romaniei moderne, prima carte de muzica bisericeasca, precum si multe alte carti laice si religioase.






         Pe latura nordica se afla mormantul printului Constantin Mihail Sutu si a sotiei sale Ecaterina. 
         Nu am reusit sa descopar legatura lor cu biserica Mavrogheni, dar mormantul are un monument frumos, cu doua fete si este bine ingrijit.







        Pe latura sudica a bisericii se afla mormintele Printesei Zoe Bagration si a boierilor Filipescu, inruditi cu Mavroghenii. 
        Terenurile din zona au apartinut familiei Filipescu, asa ca noul cartier de case, creat in preajma primului razboi mondial, a purtat numele de Filipescu.




        Imediat langa intrarea in curtea bisericii, pe partea stanga se afla mormantul marelui om de cultura si patriot Moise Nicoara. 

          Dupa ce am ajuns acasa, am fost curioasa sa citesc mai multe despre Moise Nicoara si am descoperit ce viata interesanta a avut. Poate va trezesc si voua curiozitatea si vreti sa aflati mai multe.



          Alaturi se afla mormantul pictorului Horia Bernea. Acesta a condus incepand cu anul 1990, pana la decesul sau in anul 2000, Muzeul Taranului Roman, aflat peste drum de biserica Mavrogheni.





            Tot in curtea bisericii se afla o statuie ce il infatiseaza pe Constantin Brancusi, marcand astfel, trecerea acestuia prin 'viata' bisericii. In timpul studentiei, Constantin Brancusi a cantat in corul bisericii Mavrogheni.






          Biserica Mavrogheni are multe de oferit, atat din punct de vedere spiritual, cat si istoric.

          Merita cu prisosinta sa faceti o vizita acestui vechi lacas, sa pasiti pe urmele unor mari oameni, ce au contribuit la istoria si cultura tarii.


2 comentarii:

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!