sâmbătă, 30 mai 2015

Scoala Ion Heliade Radulescu - monument istoric

       Zilele trecute v-am povestit de Biserica Mavrogheni. Alaturi de aceasta, chiar pe pamantul bisericii, se afla Scoala Gimnaziala Ion Heliade Radulescu.
          Cand am iesit din curtea bisericii, copii erau in pauza si ce mai veselie era....



          Cladirea scolii, declarata monument istoric, este construita in 1896, in stil neoromanesc de un arhitect italian, indragostit de arhitectura romaneasca. Giulio Magni a fost inspirat in realizarea acestei cladiri de catre Ion Mincu si al lui celebru "Bufetul de la Sosea"



               Giulio Magni, arhitect sef al capitalei la acea vreme si-a pus amprenta pe mai multe cladiri din Bucuresti: Hala Traian, Palatul Arhiepiscopiei Catolice, Arhivele statului, dar si din tara; gara din Comanesti, gara din Brusturoasa si altele.


            Cladirea este decorata cu ceramica smaltuita, mai ales albastru, mai albastru decat cerul. La baza acoperisului este un brau de ceramica pe care sunt inscrise nume de scriitori romani: Vasile Alecsandri, Gheorghe Sincai, Ion Heliade Radulescu.



              Scoala este imprejmuita de pomi si mi-a fost cam greu sa fac poze. Am reusit sa surprind in imagine balconasul de lemn.




       Intrarea principala are o arcada frumoasa conturata cu ceramica, iar in varful turnului se afla un ceas bogat ornamentat.





                 De peste 100 de ani aceasta cladire frumoasa ne bucura cu aspectul ei deosebit si nu in ultimul rand, este locul in care au invatat si invata generatii intregi de copii.


Un comentariu:

  1. Multumesc pentru informatii,am vazut ca este in stil neoromanesc dar nu stiam cine a fost arhitect-ul care a construit o

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!