luni, 18 mai 2015

Noaptea muzeelor III - Muzeul Maria si George Severeanu

E noaptea cunoasterii si a descoperirilor!
Lasam in urma Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck, traversam bdul Ana Ipatescu, intram pe Dacia si cotim, la dreapta, pe strada Henri Coanda. Aici, la nr. 26, vizitam Muzeul Maria si George Severeanu.
Casa este un exemplu tipic al arhitecturii bucurestene din a doua jumatate a secolului XIX, cu influente baroce.






Aceasta a apartinut dr. George Severeanu, intemeietorul radiologiei romanesti si un pasionat colectionar.



Dupa decesul sau in 1939, sotia acestuia, ii respecta dorinta si face prima donatie catre statul roman. Treptat de a lungul anilor donatiile se repeta si intr-un final si casa este donata statului. Astfel a luat nastere acest muzeu ce adaposteste una dintre cele mai mari colectii numismatice din tara. Din colectie mai fac parte medalii, sigilii, dar si o multitudine de antichitati greco-romane si obiecte medievale romanesti.
Muzeul a fost inchis incepand cu anul 1994 din cauza degradarii cladirii. Abia in 2004 au inceput lucrarile de restaurare a casei.
Am avut astfel ocazia sa vedem o casa bine intretinuta, care pastreaza din farmecul de odinioara prin tavanele deosebite, lampadarele stralucitoare, sobele extrem de frumoase.






Cele sase camere in care sunt expuse colectiile, arata a muzeu adevarat, cu vitrine in care sunt expuse adevarate comori arheologice.
Chiar daca nu sunt o impatimita a numismaticii, m-au impresionat tetradrahmele dacice.



Acesta este un dulap special si foarte frumos, in care pastra colectia numismatica. 

Sunt multe statuete tip Tanagra si m-am bucurat sa le vad. Mi-am amintit de "Ciresarii" si statuetele tanagra. Pe atunci nu stiam ce sunt si eram tare curioasa sa aflu. Acum le-am vazut, sunt frumoase!

Si trebuie sa le adresam un gand bun si multumiri acestor oameni minunati ce au colectionat atatea minunatii si le-au daruit romanilor spre cunoastere.
Colectia este tare interesanta si merita vazuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!