marți, 15 septembrie 2015

Locul unde incepe si se sfarseste lumea - Sfantul Gheorghe

A fost o hotarare de moment, plecam in delta, la Sfantul Gheorghe. Cu asa o hotarare luata in ultima clipa si plecarea a fost in ultima clipa. Am alergat pe drum cu viteza, maxim admisa, sa prindem vaporul la Mahmudia.
Alergam inca pe sosea cand vaporul si-a facut aparitia. Care pe care, il prindem?!
Am descarcat in fuga bagajele, am parcat masina la nea Nicu si fugi la imbarcare. 
Lume puzderie, de nu aveai pe unde sa te misti! Credeam ca e sfarsit de sezon si mai liber, dar m-am inselat. Lumea se inghesuie cu bagaje, copii si catei sa urce pe vas. Nu dureaza mult si imbarcarea se opreste. 
Nu mai sunt locuri!
Vine alt vapor de la Tulcea, suntem anuntati. Si uite asa ramanem pe mal, inca gafaind, privind cum vasul Mircesti paraseste portul.

Nu dureaza mult si apare si cel de al doilea vas, Maramures. E mai mare si mai frumos si astfel incepe calatoria noastra spre mirifica delta.


Dupa vreo trei ore, de navigat pe apele Dunarii, admirand peisajul mirific, ajungem cu bine la Sfantul Gheorghe. Ultimul sat de pe malurile Dunarii, inainte de varsarea acestuia in Marea Neagra.



Au trecut ceva ani de cand nu am mai fost la Sfantul Gheorghe, multe s-au schimbat, doar "taxiurile" au ramas aceleasi. Dupa o targuiala scurta urcam bagajele in "portbagaj" si plecam alene spre gazda noastra, Tanti Lucica. 


In urma noastra ramane agitatia din port.


Portul s-a schimbat, s-a modernizat, e asfalt aproape peste tot si barcile se leaga usor la mal.


In centru a aparut un Supermarket si o banca. Si sunt si trotuare! Dar numai trotuare, intre ele, tot pe nisip pasesti.


Minune au aparut si autoturismele in Sfantul Gheorghe. 


Cand am fost, cu multi ani in urma, singurul auto, era un tractor cu remorca, ce te ducea si la plaja. Acum au niste masini cu remorca, dotata cu banci, ce fac curse catre plaja si inapoi. Si au o denumire deosebita. Se numeste TROCARICI. Il puteti zari in imaginea de mai jos, asteptand clientii dornici de plaja.



Localitatea s-a schimbat. Au aparut pensiuni noi, cu caracteristici specifce locului, acele acoperisuri de stuf la care localnicii au renuntat, dar au aparut si case parasite. A fost un boom imobiliar la un moment dat. Toata lumea si-a dorit casa sau afacere in Sfantul Gheorghe. Unii au reusit, altii nu. Si ultima categorie a dat acele case parasite, care se surpa si vorba aceea din pamant facute in pamant se intorc.



Aceasta, cred, e cea mai veche casa din Sfantul Gheorghe ce a rezistat, frumos, vremii. Pe mijlocul balconasului are inscris anul construirii, 1925.


Aici a fost o casa. Poate frumoasa la vremea ei. Acum este o movilita de pamant, ce creste cu fiecare ploaie mai sanatoasa. Structura de lemn este inca in picioare si un perete din chirpici stingher, dar nu pentru multa vreme.



Iata si noile case, cu acoperisuri tuguiate din stuf.


Tot o casa mai veche, din 1977.



Un foisor tuguiat intr-o gradina plina de flori.




Un mod inedit de crestere a dovlecilor.


Aici ma simt ca la munte. Nu seamana cu o cabana montana?




Constructie noua si nefinalizata inca.


Si aici se zareste un pic din celebrul Complex turistic Green Village, complex hotelier de patru stele, ce a aparut o data cu Festivalul cinematografic Anonimul.


V-am plimbat un pic prin sat, ca sa va faceti o idee cum arata Sfantul Gheorghe, daca nu stiati. 
Exista doua-trei terase, unde poti bea o bere rece, cateva magazine de unde te poti aproviziona cu cele necesare. Nu sunt cluburi, restaurante fitoase, doar liniste si pace.
Marea majoritate a turistilor stau in gazda la sateni. La ei beneficiezi de cazare si masa. Despre cum e in gazda la sateni o sa va povestesc alta data, caci mie mi-a placut foarte mult, mai ales mancarea servita, numai peste si iar peste, gatit in fel si chip.
In concluzie Sfantul Gheorghe este o locatie pentru oricine isi doreste o vacanta linistita, inedita, prin Delta, pe malul Dunarii, dar si la malul Marii.
Despre Delta v-am povestit un pic, despre minunata plaja din Sfantul Gheorghe si alte locuri de vazut in postarile viitoare.
Pana atunci bucurati-va de un apus de soare. Aici am avut parte de niste apusuri superbe.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!