duminică, 27 septembrie 2015

Povestea cetatii Halmyris

Intre Murighiol si Dunavatul de Jos se afla Cetatea Halmyris.
Inca din 1981 au inceput sapaturile arheologice la acest sit si au pus in evidenta continuitatea vietii in aceste locuri incepand cu secolul VI i.e.n si pana in secolul VI e.n.

In prezent inca se lucreaza la amenajarea si conservarea descoperirilor arheologice. Se doreste a fi infiintat si un punct de informare turistica, ceea ce ar fi foarte bine. Cand am fost noi, erau doar niste muncitori care lucrau la o constructie. 
Nu am intalnit nici un ghid, n-am platit nici o taxa, pesemne ca am nimerit in pauza de pranz. 


Pe cuprinsul sitului arheologic sunt din loc in loc niste panouri din care ne-am informat asupra locului. In lipsa ghidului trebuie sa ai o imaginatie foarte bogata ca sa poti "privi" in ansamblul ei cetatea falnica de odinioara.


Situl arheologic a cunoscut trei mari perioade de locuire: getica, cand a primit denumirea de Halmyris, apa sarata in limba greaca. La acea vreme asezarea era pe malul Dunarii intr-un fost golf al Marii Negre. 
Urmatoarea perioada a fost cea romana timpurie, cand a fost construita prima fortificatie din piatra, statie a flotei dunarene Classis Flavia Moesica. 
Ultima perioada este cea romana tarzie de cand se pastreaza spectaculoase monumente de arhitectura militara, civila si religioasa.


Povestea cetatii este una dramatica scrisa in perioada sangeroaselor persecutii impotriva crestinilor de catre imparatul Diocletian.
Cetatea Halmyris este una dintre cele mai importante marturii privind inceputurile crestinatatii pe aceste meleaguri.
Cea mai importanta descoperire fiind basilica episcopala in cripta careia au fost descoperite ramasitele primilor martiri dobrogeni Epictet si Astion.


Sfintii Epictet si Astion sunt praznuiti pe 8 iulie. Ei sunt cei mai vechi martiri din tara noastra. Sfintii au primit moartea martirica la Halmyris in anul 290.
Sfantul Epictet era originar din partile Rasaritului. A primit harul preotiei si s-a invrednicit de darul vindecarii orbilor, ologilor si a celor demonizati.
Sfantul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Acesta se converteste la crestinism in urma intalnirii preotului Epictet si impreuna cu acesta ajunge in cetatea Halmyris. Mai tarziu si tanarul Astion se invredniceste de darul facerii de minuni, tamaduind un indracit si facand sanatos pe un om ce cazuse de la inaltime si ramasese aproape mort.



In acest timp soseste la Hamyris comandantul Latronianus. Afland ca cei doi straini prin cuvantarile lor atrag tot mai multi oameni sa-si lepede credinta in zei si sa treaca la crestinism, acesta ordona ca cei doi preoti sa fie intemnitati. Au fost supusi la diferite chinuri, dar in urma lor au ramas nevatamati. In urma acestor minuni comandantul a poruncit sa nu li se dea hrana si apa timp de 30 de zile. Dar sfintii parinti ies victoriosi si din aceasta incercare.
Latronianus vazand ca nu poate sa-i invinga in nici un fel, porunceste sa li se taie capul. Astfel, pe 8 iulie acestia sunt decapitati. 
Din actul martiric reiese ca trupurile celor doi erau albe ca zapada si ca cei care le atingeau primeau vindecare de orice boala erau cuprinsi. Trupurile acestora au fost inmormantate, in secret, de catre crestini. 


Dupa edictul de la Milan, din anul 313, trupurile Sfintilor Epictet si Astion au fost ingropate in cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Acest lucru a ramas necunoscut celorlalti crestini pana la data de 15 august 2001, cand ele au fost descoperite si depuse la Catedrala arhiepiscopala din Constanta. Ulterior ele au fost depuse la Manastirea Halmyris (aflata in Murighiol), la Constanta ramanand doar cateva particele din sfintele moaste.



In imaginea de mai sus se vad urmele Termelor. Erau trei incaperi - caldarium, tepidarium, frigidarium. Acestea aveau un sistem de incalzire prin podea. Doua bazine in forma de potcoava, pentru apa calda si rece, erau legate de caldarium, respectiv de frigidarium. Deasupra se afla un bazin pentru apa calda. Tevi de plumb si lut aduceau apa calda de la bazinul cu apa calda la bazinul pentru spalat. O incapere mare, cu o bancheta acoperita cu marmura, plasata in zona de vest a edificiului, constituie frigidarium-ul.


Daca la inceputurile asezarii aceasta a avut rol militar, prin construirea castrului militar, catre sfarsitul secolului al III lea se va transforma intr-un important oras inconjurat cu ziduri de aparare cu 15 turnuri si doua porti. Mai multe inscrisuri atesta existenta in apropierea castrului a unui sat al corabierilor - Vicus Classicorum si a unei importante necropole romane timpurii. In centrul orasului exista o cladire monumentala, probabil resedinta comandamentului.






La inceputul secolului VII datorita atacurilor avare si slave, viata se stinge treptat, in acest post avansat al Imperiului Roman.


Datorita pozitionarii sale Cetatea Halmyris a fost un important centru comercial si militar, ea aflandu-se la granita de nord a imperiului roman, dar si la intersectia drumurilor terestre, fluviale si maritime. Drumul roman mergea pe partea dreapta a Dunarii pana la izvoarele acesteia in Germania Superior.

Imagine preluata de pe internet, pentru o mai buna imagine a cetatii.

Un comentariu:

  1. It's amazing how much history can be discovered when archeologists patiently dig and sift!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!