miercuri, 21 octombrie 2015

Palatul Sindicatelor Ziaristilor

Sub cerul plumburiu de toamna, din vremuri de demult, cladirea de pe bulevardul Carol I nr. 21, inca te cucereste cu aerul sau maiestos. 
Creatie a celebrului arhitect Ion D. Berindey (1871 - 1928) a fost proiectata si construita special pentru Uniunea Sindicatelor Ziaristilor.


Constructia a inceput in anul 1916 dar, din cauza primului razboi mondial, lucrarile au fost stopate. Dupa incetarea razboiului, lucrarile sunt reluate si in 1921 Palatul Sindicatelor Ziaristilor este dat in folosinta.
Din punct de vedere functional, cladirea a fost conceputa drept imobil de raport. In arhitectura termenul este folosit pentru a defini acele constructii ale caror incaperi, apartamente pot fi inchiriate. Cladirea are sala de spectacol la etaj si mezanin si pravalii la parter.
Azi, aici isi are sediul Teatrul Foarte Mic.


Cladirea isi arata cu prisosinta anii si ar avea nevoie urgenta de reparatii si consolidari. Cu toate acestea stilul eclectic in care a fost construita cladirea inca impresioneaza prin forma si decoratiunile sale.
Fatadele sunt decorate cu capete de lei si berbec, simbolizand "forta si pozitia primordiala pe care trebuie sa o aiba orice presa intr-o tara care se considera libera". 


Decoratiunile sunt de tip heraldic si simbolice, cu elemente vegetale si animale, simboluri ale presei - sulul de hartie incrucisat cu o pana.



In concluzie: o plimbare, o cladire frumoasa, inca o bucatica de istorie aflata! 
Caci asta fac de fiecare data. Vad o cladire care imi place, o fotografiez si apoi caut sa aflu cat mai multe despre ea si sa va impartasesc si voua cateva idei.
Priviti in jurul vostru, nu stii cand apare "farama de istorie"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!