marți, 25 august 2015

Il m'ont assassiné

In vartejul vietii de zi cu zi trecem pe langa locuri pe care parca nu le vedem. Grijile cotidiene ne impiedica sa vedem si sa aflam lucruri si povesti intamplate demult. Un astfel de loc este Fantana Lahovari.
Cati dintre noi nu am trecut nepasatori pe langa ea, fara sa stim semnificatia acestui monument?!

M-am oprit, am privit si m-a intrigat inscriptia " Donatiune facuta de Principesa Zoe Soutu in memoria lui George Emanuel Lahovary".
Am cautat informatii despre fantana si iata ce am aflat.

George Emanuel Lahovary, scolit la Paris, este proprietarul si directorul ziarului L'Independence Roumaine. In paginile ziarului duce o campanie impotriva lui Nicolae Filipescu, pentru politica sa duplicitara. 
Amandoi sunt ziaristi, amandoi sunt conservatori. 
In urma reportajelor publicate in ziarul sau, de catre George Em. Lahovary, conflictul dintre cei doi creste, ajungand la apogeu atunci cand Nicolae Filipescu il provoaca la duel pe Lahovary, pentru a-si apara onoarea. 
Lahovary incearca sa dezamorseze conflictul si ii trimite o scrisoare prin care ii explica ca a fost doar o polemica de presa si ca nu a avut intentia sa-l insulte. Cu toate incercarile de impacare duse si de catre martori, Filipescu nu cedeaza si duelul are loc, in decembrie 1897.
Conditiile duelului sunt stabilite de catre Filipescu si Lahovary accepta. La acea vreme modul de desfasurare a unui duel avea niste reguli stricte. Acestea nu s-au respectat in acest caz. 
Prin Codul Penal, art. 258, duelul era considerat delict si se prevedea inchisoarea pentru faptasi. 
Din cauza vremii nefavorabile, era decembrie, in ultima clipa se schimba locul in care se va desfasura duelul. Acesta are loc in Sala de Tir si Gimnastica. 
Regulile duelului spun ca acesta trebuie sa se desfasoare intr-un loc neutru. Nu a fost cazul, Filipescu era un bun spadasin si aici isi facea antrenamentele. Lahovary nu cunostea locatia si ramane surprins in momentul in care vede sala. 
Aceasta este foarte mica, doar 12 metri lungime, iar regulile duelului spun ca trebuie sa ai la indemana un spatiu cu o lungime de 30 de metri. 
Desi s-au incalcat mai multe regului, duelul are loc. Din cauza spatiului necunoscut si stramt, ce nu lasa loc unor manevre mai ample, Lahovary este ranit de moarte. Spada lui Filipescu il strapunge si patrunde 20 de centimetri in corpul lui Lahovary. Acesta moare pe loc, rostind ultimele sale cuvinte:"Il m'ont assassine"
In urma acestui duel fruntasul Partidului Conservator, Nicolae Filipescu este condamnat la sase luni de inchisoare.
Duelul a facut valva in vreme si multi l-au considerat ca fiind un asasinat, iar martorii complici la crima.
Cu toate acestea Regele Carol I l-a gratiat pe Nicolae Filipescu, mult mai repede decat prevedea decenta.
Dupa un an de lipsa de pe scena politica Filipescu revine si isi continua cariera de politician.
In memoria sotului sau, politician si ziarist, in 1903, Principesa Zoe Sutu (aceasta s-a recasatorit dupa cativa ani cu Principele Alexandru Sutu), a ridicat in fata Salii de Tir si Gimnastica, acest monument ce include si o fantana. Monumentul este opera sculptorului Carol Storck.
Fantana lui Lahovari a avut un adevarat parcurs de-a lungul timpului. Pe locul Salii de Tir si Gimnastica se construieste Teatrul Regina Maria, fosta Opereta. Dupa demolarea Operetei, in 1986, monumentul este mutat in parculetul din spatele blocului Turn. In urma lucrarilor la Asezamintele Nadiei Comaneci, monumentul este din nou mutat in fata Blocului Gioconda, unde se afla si astazi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!