miercuri, 24 iunie 2015

Casa Lipatti - bdul Lascar Catargiu nr. 12

Pe  bulevardul Lascar Catargiu, colt cu strada Visarion, la nr. 12 se afla "Casa Lipatti".



Casa a fost construita in 1902 de catre arhitectul Petre Antonescu, tanar arhitect la acea vreme, abia sosit de la Paris.

Scriitorul francez Paul Valery imparte casele in trei categorii: case care nu spun nimic, cele care vorbesc si cele care canta. Privind la aceasta casa, stii sigur in ce categorie ar fi fost clasata de catre Paul Valery. 
Este casa care canta, atat ca arhitectura, dar mai ales gandindu-ne la cel care a locuit-o si a facut-o sa prinda "glas" ani la rand. 
Se spune ca Dinu Lipatti organiza seri muzicale la care participa atat familia, cat si apropiati ai acestora. Sunt convinsa ca spectatori nestiuti, trecatori anonimi ai strazii, se opreau si ascultau unduirile muzicale ce razbateau dincolo de peretii casei.
Despre arhitectura casei, insusi fratele celebrului muzician, Valentin Lipatti, spune in memoriile sale:
"O casa de un rococo bastard, eleganta si totodata disproportionata, care parca sta in genunchi. Seamana cu un om cu torsul mare si cu picioare scurte, fiind lipsita de nobile proportii, care se mai pot intalni in Bucuresti la unele case vechi".



Eu nu ma pricep la stiluri arhitectonice, dar imi place casa, imi place ca este ingrijita, imi place ca exista si ne aminteste de vremurile trecute, de istoria orasului Bucuresti si nu in ultimul rand, tine treaza memoria marelui muzician Dinu Lipatti.

Un comentariu:

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!