miercuri, 17 iunie 2015

Biserica Bucur Ciobanul

V-am povestit despre Manastirea Radu Voda si trebuie sa va spun si despre Biserica Bucur Ciobanul, aflata vis a vis de aceasta.
Nu stiu cata lume stie despre ea si a sa poveste, eu nu stiam si m-am bucurat ca am descoperit-o.



Biserica se vede de pe Splaiul Unirii, dar intrarea este din strada Radu Voda. Pe site-ul bisericii este foarte frumos descrisa locatia: 

         "Intre Piata Unirii si Pasajul Marasesti, la numarul 33, 33 de trepte ne amintesc de cei tot atatia ani la care Mantuitorul Hristos a fost rastignit pe cruce, a inviat si S-a inaltat la ceruri. Sunt trepte ce ne poarta spre una dintre cele mai mici, dar totodata reprezentative biserici din urbea noastra: Biserica Bucur Ciobanul."



Sfintii Atanasie si Chiril sunt unicul hram al bisericii si este singura biserica din Bucuresti cu acest hram. Acesti doi sfinti, patriarhi ai Alexandriei si cei mai drepti aparatori ai credintei, sunt pomeniti pe data de 18 ianuarie.
Biserica are o lunga istorie, intinsa pe sute de ani.  Pe scurt, ea ar suna cam asa.
Biserica a fost construita in secolul XVII, de catre calugarii de la manastirea Radu Voda, pe fundatia unei biserici construite in secolul XV, aproximativ anul 1416, construita la randul ei pe locul celei de lemn asa zisa a ciobanului Bucur.
In anul 2007 s-au facut ample lucrari de restaurare atat a bisericii cat si a colinei, pe care este asezata biserica. Aceasta era in pericol sa se prabuseasca si implicit sa duca si la degradarea bisericii.
In pridvorul bisericii se afla o inscriptie din care aflam care este sursa atestarii documentare a orasului Bucuresti, "certificatul de nastere" al orasului, daca pot sa spun astfel.


Interiorul bisericii este simplu, zugravit in alb, decorata cu icoane pe sticla si lemn, donate de credinciosi in anul 1938. Aici se pastreaza catapeteasma veche ce a fost pictata in 1705. Data si numele pictorului, Ioan, apar intr-o inscriptie aflata pe icoana Sfantului Ioan Botezatorul.



Legendele despre micuta biserica Bucur Ciobanul sunt multe. Unele verificate, altele sunt contestate. Important este ca biserica a reusit sa supravietuiasca peste ani, trecand chiar si peste hopul din anii comunisti, cand existenta ei a fost pusa la grea incercare. Zona intra in planul de sistematizare a orasului. Desi nu se incadra cu blocurile de zece etaje ce o imprejmuiesc, a spravietuit, pentru a duce legenda mai departe.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!